Steroid ya da kortikosteroid, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir ilaç olup, anti-enflamatuar ilaçlar arasındadır. İltihaba sebep olan hastalıklarda oldukça etkilidir. Kortizol adı verilen hormonun laboratuvarda üretilmiş bir şeklidir denilebilir. Steroid kullanım alanları birçok hastalığın tedavisinde görülmektedir. Faydalı olan ve tedavide uygulanan bu ilaç, diğer ilaçlarda olduğu gibi kullanım durumuna göre bazı steroid endikasyonları gösterebilir.
Steroid Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Steroid iltihaplı hastalıklarda kullanıldığı gibi bunun yanı sıra; astım, bronşit, lupus, sedef hastalığı, enflamasyon hastalığı, alerjik rinit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Kısa süreli ve düşük dozlarda doktor tarafından verilen reçete ile kullanılır. Vücutta bulunan bakteri ve enfeksiyonun savunmasına karşı vücudu koruyarak, iyileşme sürecine büyük katkı sağlar. Hastalıklara bağlı olarak gelişen diğer bakteri oluşumları hızla çoğalır. Vücuda zararlı bakterilerin ve enfeksiyonların ise acil müdahalesi, hastalığın seyrini olumlu yönde değiştirir. Birçok hastalıkta olumlu etkilere sahip olan bu ilaç, içeriği itibari ile tercih edilir.

Steroid Endikasyonları Nelerdir?
Steroid, hastalıkların tedavisine katkı sağlar ve diğer ilaçlar gibi düşük dozda kullanımı zararlı olabilir. Bunun dışında çok fazla yan etkilere sahip olmayan bu ilacın, kontrollü kullanılması hastalıkların sebep olacağı, muhtemel hastalıklarında önüne geçer. Steroid, diğer ilaçlarda olduğu gibi uygun ölçüde kullanılmalıdır. Genel kullanım şekli düşük doz olarak verilmesidir. Bilinçsiz kullanımlarda olumsuz durumlar ile karşılaşılabilir.
Steroid Ne İşe Yarar?
Steroid aslında kortizon adı verilen ve vücudun ürettiği bir hormondur. Bu hormon zamanla vücutta eksilebilir. Bu nedenle hissedilen; halsizlik, tansiyon sıkıntısı, gelişim ve yorgunluk buna bağlı olarak ortaya çıkar. Steroid ilacı ise vücutta bulunan bu doğal hormonun, laboratuvar ortamında üretilmiş sentetik halidir. Vücut eksik olan birçok hormonun olumsuz etkilerini hastalıklar ile fark ettirir.
İltihaplı hastalıkların ortaya çıkması ve hastalıkların çoğalması, kimi zaman steroid eksikliğinden kaynaklanır. İstenilen ve ihtiyaç duyulan steroid ise uygun dozlarla hastaya verilir. İyileşme sürecini hızlandırarak, hastalıkların ortafan kalkmasını sağlar. Bazı hastalıklar arasında özellikle iltihaplı hastalıklar kemiklere kadar ilerleyebilir. Bu oldukça sakıncalıdır. Bu nedenle tedavinin zamanında başlanması ve uygun dozaj ile steroid tedavisine başlanması, hastalığın ilerlemesini durdurur.